Ελληνική και Ξένη Αγορά ΑΠΕ

Τάσεις

Οι κάτωθι βασικοί τομείς θα μπορούσαν να θεωρηθούν αντιπροσωπευτικοί μιας σειράς τάσεων που διέπουν τον κλάδο παγκοσμίως:

Φωτοβολταϊκά

Παρά το γεγονός ότι η υδροηλεκτρική ενέργεια εξακολουθεί να είναι η κύρια πηγή ενέργειας παραγόμενης από Ανανεώσιμες Πηγές, η ραγδαία πτώση του κόστους των φωτοβολταϊκών έχει καταστήσει αυτή την ενέργεια ως τη μεγαλύτερη αγορά για νέες επενδύσεις.

Στην πραγματικότητα, η μη επιδοτούμενη ηλιακή φωτοβολταϊκή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει γίνει πλέον οικονομικά ανταγωνιστική απέναντι στα ορυκτά καύσιμα.

Το γεγονός αυτό μάλιστα παρατηρείται σε έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των τοποθεσιών σε όλο τον κόσμο. Η ανάκαμψη που ξεκίνησε το 2013 για τα ηλιακά φωτοβολταϊκά συνεχίστηκε και το 2014, με εκτιμώμενη ισχύ νέων εγκαταστάσεων τα 40 GW σε μια συνολική παγκόσμια καταγεγραμμένη χωρητικότητα που κυμαίνεται περίπου στα 177 GW το 2015. Η Κίνα, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ αντιπροσώπευσαν τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων επενδύσεων. Ωστόσο, σημαντική δημιουργία νέων μονάδων είναι ήδη προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στη Λατινική Αμερική, σε αρκετές αφρικανικές χώρες καθώς και σε αγορές της Μέσης Ανατολής, όπως η Σαουδική Αραβία.

Τον Ιανουάριο του 2014 η αρχή Ηλεκτρισμού και Υδάτων του Ντουμπάι σύναψε συμφωνία κατασκευής ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 200 MW κόστους περίπου 330 εκατομμυρίων δολαρίων Αμερικής με τον ενεργειακό όμιλο της Σαουδικής Αραβίας ACWA.

Το 2016 η ανάπτυξη στην Ευρώπη εξακολούθησε να παρουσιάζει πτώση, παρόλα αυτά η ήπειρος (με κυρίαρχο τη Γερμανία) παραμένει πρωτοπόρος από άποψη συνολικής εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκών και της συνεισφοράς αυτών στη συνολική προσφορά ηλεκτρικού.

Αιολική Ενέργεια

Ο Άνεμος εξακολουθεί να είναι η φθηνότερη επιλογή για νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, και η παγκόσμια αιολική ενέργεια πρόσθεσε ένα ρεκόρ 51 GW μέσα στο 2014, το μεγαλύτερο μέγεθος από κάθε άλλη ανανεώσιμη τεχνολογία, σε ένα συνολικό παγκόσμιο δυναμικό ύψους 370 GW.

Υπολογίζεται ότι περίπου 1,7 GW της δυναμικότητας των διασυνδεδεμένων μονάδων προστέθηκε υπεράκτια (σε ένα σύνολο υπεράκτιου παγκόσμιου δυναμικού περίπου στα 8,5 GW).

Η αιολική ενέργεια είναι η επιλογή με το μικρότερο κόστος για τη δημιουργία νέου δυναμικού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε έναν αυξανόμενο αριθμό των τοποθεσιών, και νέες αγορές συνέχισαν να αναδύονται τόσο στην Αφρική όσο και την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Η Ασία παρέμεινε η μεγαλύτερη αγορά σε εγκατεστημένη ισχύ για έβδομη συνεχή χρονιά (καθοδηγούμενη από την Κίνα) και ξεπέρασε την Ευρώπη στο σύνολο του εγκατεστημένου παραγωγικού δυναμικού.

Οι ΗΠΑ ήταν η πρώτη χώρα σε απόλυτα νούμερα παραγωγής ενέργειας από τον άνεμο.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες που οι περισσότεροι παραγωγοί αιολικής τεχνολογίας λειτουργούσαν «στο κόκκινο» λόγω οικονομικών προβλημάτων, η κατάστασή τους εξομαλύνθηκε, με τις 10 κορυφαίες εταιρείες να καταρρίπτουν όλα τους τα ρεκόρ όσον αφορά εγκατάσταση νέων μονάδων.

Υδροηλεκρική Ενέργεια

Τα περισσότερα υδροηλεκτρικά έργα άνω των 50 MW έχουν τεθεί σε λειτουργία εδώ και δεκαετίες και αντιπροσωπεύουν ένα διαφορετικό στάδιο της τεχνολογίας ανανεώσιμων πηγών. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθούν ορισμένα πρόσφατα επιτεύγματα στον τομέα τα οποία σημειώθηκαν με την εγκατάσταση του γιγαντιαίου φράγματος Xiluodu ισχύος 13,9 GW στις επαρχίες Yunnan και Sichuan της Κίνας. Επιπλέον, η Αυστριακή εταιρεία Andritz, έχει συνάψει σύμβαση για την προμήθεια ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για την κατασκευή του «Lauca» ενός υδροηλεκτρικού σταθμού ισχύος 2.1 GW στην Αγκόλα.

Παγκόσμια επένδυση στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανά τομέα, 2014 συγκριτικά με 2013, US billions

Ο όγκος νέων επενδύσεων έχει προσαρμοστεί ως προς τις περιπτώσεις τυχόν επανεπένδυσης Ιδίων κεφαλαίων. Στις συνολικές αξίες συμπεριλαμβάνονται επίσης κι εκτιμήσεις για συμφωνίες που μπορεί να έχουν γίνει και να μην έχουν δημοσιοποιηθεί.

Παγκόσμια επένδυση στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Παγκόσμιες νέες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, Αναπτυγμένες και Αναπτυσσόμενες Χώρες, 2004-2014.