Ιστορικό

Βασικός Μέτοχος της R Energy 1 είναι η νεότερη γενιά της Οικογένειας Ρόκα, η οποία κατέχει εκτεταμένη εμπειρία στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα καθώς αποτελεί την πρωτοπόρο στην ανάπτυξη ΑΠΕ στην χώρα μας τη δεκαετία του ‘90. Σήμερα η R Energy 1 βαδίζει στα χνάρια της μακράς παράδοσης που το όνομα Ρόκας δημιούργησε στην αγορά.

Μέσα από μια πορεία 40 χρόνων η «Χ. Ρόκας ΑΒΕΕ» διεκπεραίωσε πλειάδα έργων για λογαριασμό μεγάλων ελληνικών εταιρειών όπως η ΔΕΗ, το Λιμάνι του Πειραιά, το λιμάνι Θεσσαλονίκης, τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδας, την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, τα Ελληνικά Ναυπηγεία, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, την Τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, το Αλουμίνιο Ελλάδας, τη Βιοχάλκο, τη Χαλυβουργία Θεσσαλίας, τη Hochtief και άλλους.

  • Ο όμιλος Ρόκα είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που πραγματοποίησε επενδύσεις στην Ενέργεια μέσω της μεθόδου «Project Finance» μέσα από τη συνεργασία του με τη BNP PARIBAS το 1999. Το ποσό που επενδύθηκε τότε έφτανε τα 73,4 εκατομμύρια ευρώ.
  • Η εταιρεία έδειξε επίσης από πολύ νωρίς το ενδιαφέρον της και για την Ηλιακή Ενέργεια, καθώς τον Απρίλιο του 2001 ολοκλήρωσε την κατασκευή ενός Φωτοβολταϊκού Πάρκου ισχύος 171.6 ΚW, στο νομό Λασιθίου στην Κρήτη. Το συγκεκριμένο έργο ήταν ένα από τα πρώτα τέτοιου μεγέθους στην Ελλάδα.
  • Σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 7 χρόνων ο όμιλος Ρόκα κατάφερε να κατασκευάσει Αιολικά Πάρκα ισχύος πάνω από 250 MW σε όλη την Ελλάδα, από τα οποία περίπου τα 200 MW ανήκαν στην εταιρεία και λειτουργούσαν για λογαριασμό της.

Το 2004 η Ισπανική πολυεθνική Iberdrola ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την εταιρεία, οι οποίες κατέληξαν σε συμφωνία το 2007 με την εξαγορά του ομίλου από αυτή. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας και μεταξύ του 2004 και του 2007 η οικογένεια του κ. Μ. Ρόκα προέβη σε πώληση στην Iberdrola. Έκτοτε διεκόπη και η ενεργός ανάμιξή του στον όμιλο.