Loading

Σε μια περίοδο που η ελληνική αγορά ενέργειας ξαναμπαίνει στα ραντάρ των μεγάλων ξένων επιχειρήσεων του κλάδου, ο διευθύνων σύμβουλος της R Energy 1, Γεώργιος Ρόκας, εκτιμά πως σε αυτό το νέο περιβάλλον υπάρχει χώρος και για μικρότερες επιχειρήσεις.

«Υπάρχει περιθώριο και για επενδύσεις των 200-500 ΚW, ή των 2 MW, αρκεί ο επενδυτής – επιχειρηματίας να γνωρίζει το αντικείμενο, να έχει πρόσβαση σε όσο το δυνατόν φθηνά κεφάλαια και να είναι συνειδητοποιημένος για το τι σημαίνει επένδυση. Εξάλλου σκεφτείτε πως το κόστος εγκατάστασης ενός έργου του 1 MW έχει μειωθεί δραστικά την τελευταία 10ετία. Η εφαρμογή του νέου μοντέλου με βρίσκει ναι μεν σύμφωνο και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, υπό την προϋπόθεση ότι η πολιτεία θα προστατεύει τους μικρούς επενδυτές προσφέροντάς τους σταθερές τιμές αποζημίωσης στα μικρά έργα, ενώ παράλληλα θα προσφέρει στους μεγάλους ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Και αυτό θα λειτουργήσει προς όφελος του τελικού καταναλωτή, ενώ θα ισχυροποιεί τη βιωσιμότητα όλου του συστήματος, που τελικά είναι το ζητούμενο. Συνεπώς, δρα υπέρ όλων των επενδυτών, μικρών και μεγάλων», λέει.

Η έλευση ξένων κολοσσών στην ελληνική αγορά δεν λειτουργεί κατ’ ανάγκην εις βάρος των μικρών. Αντίθετα μπορούν να επωφεληθούν, εκτιμά. «Προφανώς σε αυτό το ελκυστικότερο πλέον επενδυτικό περιβάλλον που δημιουργείται λόγω της αναμφίβολα φιλικότερης κυβέρνησης προς τις επενδύσεις, οι ξένες εταιρείες “βλέπουν” ακόμα περισσότερο την Ελλάδα, δημιουργώντας τεράστιες επενδύσεις αλλά και θέσεις εργασίας. Και ας μη θεωρηθεί πως οι μικρότερες εταιρείες δεν έχουν κέρδος από αυτό! Σκεφτείτε απλά πως όταν μια μεγάλη επιχείρηση τοποθετείται κάπου, η μικρότερη όχι μόνο επωφελείται λόγω του ανταγωνισμού βελτιώνοντας τη λειτουργία της, αλλά επενδύει και αυτή με τη σειρά της στην εξωστρέφεια, κάτι που ως χώρα το έχουμε μεγάλη ανάγκη. Είμαι λοιπόν της άποψης πως με τις σωστές διαδικασίες, την εφαρμογή των κανόνων και τον σωστό σχεδιασμό στον τομέα μας υπάρχει χώρος για όλους όσοι θέλουν να αναπτυχθούν και να επενδύσουν».

Ωστόσο τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει ένα σαφές και σταθερό κανονιστικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, καθώς προς το παρόν, όπως λέει, η ΡΑΕ και η εν γένει αδειοδοτική διαδικασία δεν βοηθούν ιδιαίτερα τις επενδύσεις, δημιουργώντας πολλές φορές ένα αποτρεπτικό κλίμα στο επιχειρείν, ιδιαίτερα σε μη εγχώριους παίκτες που δεν γνωρίζουν τις διαδικασίες της χώρας μας. «Η επίλυση λοιπόν αυτών των θεμάτων από πλευράς πολιτείας πρέπει να είναι καθοριστική, να στοχεύει στη βελτίωση του αδειοδοτικού πλαισίου, αλλά και στην επικείμενη αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου των ΑΠΕ, ώστε να διευκολυνθούν οι επενδυτές. Ακόμα, η ανάγκη ευαισθητοποίησης των επενδυτών σε θέματα επιμόρφωσης όλων των πολιτών, και κυρίως της νέας γενιάς, γύρω από τις ΑΠΕ αλλά, και γιατί όχι, η συνεργασία με την πολιτεία στο κομμάτι αυτό, θα διασφαλίσουν σημαντικό περιθώριο βελτίωσης και την αποφυγή χρόνιων διενέξεων με τις κατά τόπους κοινωνίες όσον αφορά την περιβαλλοντική παιδεία μας. Οι στόχοι πέρα από το να υπάρχουν, οφείλουν και να εμπλουτίζονται με ουσία και τη συνειδητή ανάγκη υλοποίησής τους», σημειώνει.

Η R Energy 1 εκπονεί ένα επενδυτικό πλάνο ισχύος άνω των 100 MW σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα σε όλη την Ελλάδα με ίδια κεφάλαια και χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Παράλληλα, προωθεί την εισαγωγή της στο Χ.Α. «Από την πρώτη στιγμή που η R Energy 1 αποφάσισε να επενδύσει δυναμικά στον γνώριμο τομέα των ΑΠΕ, θεωρήσαμε πως οφείλουμε να κάνουμε την παρουσία μας γνωστή και σε κάθε περίπτωση να αποτυπώσουμε εμπράκτως τα επενδυτικά μας σχέδια. Η εταιρεία μας λοιπόν έχει εισαχθεί από το 2016 στη Νέα Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και έχει εκδώσει ένα ομόλογο, το οποίο διαπραγματεύεται στην Κύπρο, ενώ υλοποίησε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της ξεπερνώντας ακόμα και τους αρχικούς της στόχους. Εκείνη την περίοδο η Κύπρος ήταν η μόνη λύση για μια επιχείρηση με εξωστρέφεια, για να μπορέσει να προσελκύσει έστω και μικρό αριθμό επενδυτών που δεν θα είχαν το ρίσκο, αν θέλετε, της Ελλάδας, καθαρά όμως στο κομμάτι εγκλωβισμού της ρευστότητάς τους. Η Ελλάδα δεν αποτελούσε εκείνη την περίοδο επενδυτικό προορισμό, οπότε επικεντρωθήκαμε στην Κύπρο.

Σήμερα όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η Ελλάδα απαλλαγμένη σε μεγάλο βαθμό από τα κακά του παρελθόντος, έχει μια ισχυρή κυβέρνηση προσανατολισμένη στην ανάπτυξη και δείχνει διατεθειμένη να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν, αλλά το κυριότερο σέβονται τους θεσμούς και τους κανόνες του παιχνιδιού. Οι προσδοκίες μας λοιπόν είναι μεγάλες ως προς την επόμενη ημέρα, πάντα όμως με γνώμονα τα σταθερά και προσεκτικά επόμενα βήματά μας, την υγιή ανάπτυξη και τον σεβασμό σε όσους μας εμπιστευτούν επενδύοντας στην εταιρεία μας».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο συνεργασιών με μεγάλες εταιρείες, ο κ. Ρόκας δεν το αποκλείει, αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι δεν είναι στις προτεραιότητες της R Energy 1. «Προσωπικά πάντα με ενδιέφερε να κινούμαστε ανεξάρτητα από συνεργασίες και ο λόγος είναι πως οι αυτόνομες κινήσεις εμπεριέχουν το στοιχείο της ελευθερίας κινήσεων στη στρατηγική και στην ταχύτητα της λήψης αποφάσεων. Σαφέστατα όμως κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις, όπως ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας μακροπρόθεσμης επένδυσης, η σοβαρότητα μιας επιχείρησης, ο σεβασμός που οφείλει να διέπει τη σχέση όλων των εμπλεκόμενων μερών και κατά κύριο λόγο τα οφέλη που θα υπήρχαν από την όποια συνεργασία, θα μας οδηγούσε να το εξετάσουμε».

Το νέο πλάνο

Η οικογένεια Ρόκα, οι κ. Χρήστος και Μελέτης Ρόκας, στράφηκε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η εταιρεία «Ρόκας» πρωτοπόρησε σε μια αγορά που ήταν πραγματικά άγνωστη σε όλη την ελληνική επιχειρηματική σκηνή, εφαρμόζοντας για την εποχή της πρωτοποριακά πλάνα ανάπτυξης όπως το πρώτο Project Finance σε ελληνική εταιρεία το 1999. Η R Energy 1, ακολουθώντας πιστά το όραμα της προηγούμενης γενιάς, τονίζει ο κ. Γεώργιος Ρόκας, «επιχειρεί να καταστεί μια σοβαρή και μετρήσιμη μονάδα στον τομέα των ΑΠΕ, εφαρμόζοντας πλέον σύγχρονες διαδικασίες με σεβασμό στην ιστορία της και ταυτόχρονα στοχεύοντας στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της. Ηδη, εκπονούμε ένα επενδυτικό πλάνο ισχύος άνω των 100 MW σε αιολικά και Φ/Β πάρκα σε όλη την επικράτεια με τη χρήση ιδίων κεφαλαίων και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από πιστωτικά ιδρύματα της χώρας μας, καθιστώντας έτσι την εταιρεία μας σημαντικό παίκτη με έντονη αναπτυξιακή πορεία», αναφέρει.